Archief 2013

- iedere Derde Donderdag van de maand, behalve in juli en augustus
- inloop vanaf 17:00, start inleiding 17:30 uur 
- in een van de zalen van Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag
- toegang: gratis voor Vrienden van de Hofvijver en
  voor Pulchri-leden (op vertoon van geldige Pulchri-pas)
  voor introducés en niet-leden wordt een toegangsprijs van € 5,- gevraagd

- drankjes voor eigen rekening



U wordt al lid van de Vrienden van de Hofvijver vanaf slechts € 25,-
per persoon per jaar




19 sep - Julius Pasgeld presenteert: 'De Hofvijver in ons hoofd'

Julius Pasgeld zoomt in op het individuele beeld dat de Hagenaars van de Hofvijver hebben, om daarna tot allerlei wonderlijke gevolgtrekkingen te komen.

Of het is je uit het hart gegrepen en dan ben je wellicht een gewone Hagenaar, of je verfoeit zijn denkbeelden uit de grond van je hart. En dan ben je vast een lokale, Haagse wethouder. Maar een tussenweg is er niet.

Julius Pasgeld: een Hagenaar in hart en nieren. Thans verblijvend in een Zeeuwse dorpje waar hij Den Haag van een veilige afstand gade slaat. Vanuit die positie zal hij (datum, tijd plaats?) op eigenwijze wijze het licht doen schijnen op het menselijk bedrijf rond de Hofvijver.

Frederick Linck is uw gastheer.


17 okt - Marie-Christine Engels - Marie-Christine Engels studeerde geschiedenis en archiefwetenschap, respectievelijk aan de Universiteit van Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Ze promoveerde op de handelscontacten van de Noordelijke Nederlanden en Livorno aan het begin van de zeventiende eeuw. Gedurende de afgelopen jaren heeft ze zich met enige regelmaat bezig gehouden met de geschiedenis van de medische en sociale zorg, met de nadruk op Den Haag. Ze werkte onder meer mee aan de Geschiedenis van Den Haag in drie delen en schreef in opdracht van twee stichtingen een boek over drie Haagse gasthuizen. De Hofvijver leverde niet alleen water voor het jachtslot van de graaf, maar vormde tot aan de Franse tijd ook een inkomstenbron voor het Sint Nicolaasgasthuis dat in haar lezing over sociale en medische zorg in Den Haag voor de vrienden van de Hofvijver een grote rol zal spelen.  

Frederick Linck is uw gastheer.

21 nov - Piet Gispen - fotograaf - over zijn fotoboek 'Den Haag met eigen ogen zien', de making of en het fenomeen crowd-funding. We sluiten af met de bekendmaking van de winnaar(es) van de wedstrijd en een signeersessie.

Frans van der Leeuw is uw gastheer.



19 dec - Robin Lutz - documentairemaker - vertelt over zijn film "Wandelen met Vincent van Gogh in Den Haag" en vertoont daarop de documentaire.

Tijdens deze feestelijke laatste Salon van het jaar worden de attachees van de Vrienden in het zonnetje gezet!

Dick Stapel, Frederick Linck, Stef de Niet en Frans van der Leeuw zijn deze feestelijke Salon tezamen uw gastheren.


___________________________________________________

1e helft 2013:

17 jan - Dhr. van Nispen tot Sevenaer vertelde over de ‘propaganda van het Nederlandse boek’
 

Het boek, eeuwenlang in papieren vorm een van de belangrijkste vormen van inspiratie. Een bron van onuitputtelijke fantasie en zoals een groots mens eens uitsprak “Een boek is een vriend, wiens vriendschap eeuwig blijft”. Eeuwige vriendschap of niet. Het boek staat onder druk. En hoe. Boekenaankopen nemen af. Lezen lijkt steeds minder te gebeuren. Hoe is dat met de toekomst van het boek, is er nog wel een eeuwig leven voor deze vorm van tekstoverdracht ? Is er sowieso op lange termijn nog sprake van geschreven tekst of gaan we helemaal op in een beeldcultuur.  En hoe zit dat dan met de literatuur en onze kunst en cultuur?
Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van de CPNB, de stichting Collectieve propaganda van het Nederlandse boek die sinds 1930 het opneemt voor het boek door het organiseren van acties als de Boekenweek neemt U mee op een avontuurlijke tocht naar die toekomst van het boek. In een interactieve presentatie laat hij U meedenken over bovenstaande vragen en vooral naar de meest prangende vraag of er nog een toekomst is het voor het boek als hoeder van de literatuur. Van Nispen heeft in zijn leven gewerkt als programmamaker. In 2005 heeft hij zich gestort op het bouwen van de modernste bibliotheek ter wereld. Heden ten dage vervult hij diverse functies waaronder directeur van de CPNB. Hij laat zich inspireren door zijn commissie van wijzen, zijn 5 kinderen en zijn grootmoeder vanaf een wolk in de hemel. Van Nispen  is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland.

Stef de Niet is uw gastheer.


21 feb -
Johan de Zoete, stadsecoloog van de Gemeente Den Haag, vertelde over de toekomst van Den Haag. 


De komende tien jaar worden waarschijnlijk cruciaal voor onze toekomst op deze planeet. Ons uit De Grote Recessie worstelend, zullen we ons tegelijkertijd moeten aanpassen aan een wereld van toenemende schaarste en onvoorspelbaarheid, waarin bovendien het zwaartepunt van economische groei verschuift. De opgave én de oplossingen liggen in onze steden, te beginnen in onze eigen stad. Den Haag kan als VN-stad een bijzondere rol spelen in het ontwikkelen van de 21e eeuwse stad, aangepast aan schaarste en onvoorspelbaarheid en een duurzame economie. Wat moet daar allemaal voor gebeuren en hoe kunnen we die investeringen betalen? Grote vragen die we hoog aanvliegen, maar landend bij wat we hier en nu kunnen doen.

Uw gastheer: Frederick Linck.


21 mar - Maarten Schenk - directeur van het Haags Gemeente-archief.
 

Maarten vertelt over het archief dat al 129 jaar bestaat. De geschiedenis van Den Haag is vanzelfsprekend veel ouder. Toch is veel hiervan terug te vinden in het archief.
Maarten Schenk zal vertellen over de rijke collectie van het gemeentearchief die elke dag uitgebreid wordt.
Vele Hagenaars kunnen er hun eigen geschiedenis terugvinden.

Stef de Niet is uw gastheer.

18 apr -
 Rainer Bullhorst - presenteert: 
De toekomst van de Amerikaanse Ambassade - 
Parel of dissonant in het historische hart van Den Haag?

Is de Amerikaanse ambassade in Den Haag van de wereldvermaarde architect Marcel Breuer het waard om een monument te worden of moet er zo snel mogelijk de sloopkogel in? Architect Rainer Bullhorst, die al decennialang in Den Haag woont en werkt, vindt dat het gebouw een nieuwe bestemming moet krijgen. Er is kritiek op de Amerikaanse ambassade omdat het niet bij de omliggende bebouwing zou passen. Waarom is het gebouw zo bijzonder en waarom moet de Amerikaanse ambassade behouden worden? Is het historische stijlargument dat voorstanders van sloop vaak gebruiken wel terecht? Wat zou de sloop van de Amerikaanse ambassade betekenen voor de stad Den Haag? Hoe ziet de toekomst er op dit moment uit voor de ambassade?


Frans van der Leeuw is uw gastheer.

16 mei - ‘Lentegasten’ - is tot onze grote spijt komen te vervallen!

20 jun - René Karels promoveerde in 2008 aan de UvA op: 'Mijn aardse leven vol moeite en strijd. Raden Mas Noto Soeroto. Javaan, dichter, politicus (1888-1951)'. 
Noto Soeroto is de bejubelde schrijver van zeven dichtbundels, de bevlogen ijveraar voor de toenadering van oost en west en de onvermoeibare strijder voor de ontwikkeling van Java. Maar hij is ook de uitgever-boekhandelaar in voortdurende geldnood en de gedesillusioneerde politicus, gewantrouwd en verguisd door zijn landgenoten, omdat hij zich tegen het militante nationalisme verzet. 

Frans van der Leeuw is uw gastheer.

*********** Juli en augustus is er geen Salon *********