Archief 2015

- iedere Derde Donderdag van de maand, behalve in juli en augustus
- inloop vanaf 17:00, start inleiding 17:30 uur 
- in een van de zalen van Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag
- toegang: gratis voor Vrienden van de Hofvijver en
  voor Pulchri-leden (op vertoon van geldige Pulchri-pas)
  voor introducés en niet-leden wordt een toegangsprijs van € 5,- gevraagd

- drankjes voor eigen rekening


U wordt al lid van de Vrienden van de Hofvijver vanaf slechts € 25,-
per persoon per jaar


Donderdag 15 januari 2015

Rein Jan Hoekstra presenteert: ‘Een Stad altijd op zoek naar zijn identiteit

Den Haag is stad van de gemeente, van de provincie, maar ook residentie van de Koning en de Regering en de Staten-Generaal en stad van vrede en recht.
Den Haag is een stad van verscheidenheid, van veelkleurigheid en van geschiedenis, van Van Oldebarnevelt, Johan en Cornelis de Witt, Spinoza, Mata Hari, Thorbecke en vele anderen. Den Haag was nooit een vestingstad, maar de allure is kosmopolitisch, juist vanwege het ontbreken van muren.
Een Stad altijd op zoek naar zijn identiteit.

Mr. Rein Jan Hoekstra was ondermeer advocaat in Rotterdam, Secretaris-Generaal van het Ministerie van Algemene Zaken, lid van de Raad van State en is twee keer kabinetsinformateur geweest.

Hij bekleedt thans nog een aantal nevenfuncties zoals ondermeer lid van het College van Toezicht Advocatuur.
In 1998 was hij voorzitter van de Stichting '750 jaar Den Haag'.



Donderdag 19 februari

Hendrik Komen presenteert:
"Mijn leven als edelsmid en sieradenontwerper"

"Doordat mijn vader vroeger het goudsmid- en juweliersvak uitoefende, ben ik al op jonge leeftijd met het edelsmeden in aanraking gekomen. Op zeventienjarige leeftijd ben ik in de leer gegaan bij een grote sieradenwerkplaats waar ik meedraaide in de productie van allerlei zilveren en gouden sieraden. Daar heb ik dan ook leren smelten, gieten, walsen, zagen, solderen, vijlen, schuren en polijsten. Dit zijn hele praktische technieken die nodig zijn om snel en efficiënt te kunnen werken. Zelf houd ik erg veel van de materialen, met name van zilver omdat het voor mij plastische eigenschappen heeft, ik kan er als het ware mee boetseren. Mijn sieraden zijn bestemt voor het lichaam en moeten altijd draagbaar en elegant en tegelijkertijd ook een kunstobject zijn. Wonend en werkend in Den Haag ben ik altijd op zoek naar vormen en ideeën om mijn inspiratie te voeden. Zo kan ik in de parken en bossen, op het strand bij de zee en in de duinen motieven vinden die ik kan toepassen in mijn sieraden. Maar ook als ik door de stad loop en om me heen kijk, zie ik in de architectuur vele vormen die mij aanspreken en die terug te vinden zijn in mijn werk. Den Haag is als het ware een palet waarop alle ingrediënten aanwezig zijn om mijn sieraden in hun geheel tot uitdrukking te laten komen."


Donderdag 19 maart

Hans Franse presenteert: 'Cultuur tussen Den Haag en Italië
vice versa of eenrichtingsverkeer?

Hans Franse is Neerlandicus en musicus. Hij woont en werkt al jaren in twee landen; het kleine Bettona in Italië, dat hij 's winters verruilt hij voor zijn geboorteplaats Den Haag.
In zijn blogs voor DenHaagDirect.nl onderzoekt hij vaak de culturele relaties tussen Nederland en Italië, wat werd er gehaald, wat werd waarheen gebracht en hoe beïnvloeden de beide landen elkaar? Van zijn vijf boeken gaan er twee over zijn Italiaanse verwondering.

Hans zal er op zijn eigen wijze wat over vertellen zich toespitsend op Hagenaars.








Donderdag 16 april

Oscar Wibaut presenteert:
28 jaar Koninklijke Schouwburg

Oscar heeft theaterwetenschappen gestudeerd en is sinds 1987 verbonden aan de schouwburg. Hij zal het hebben over de geschiedenis van het gebouw, maar ook aandacht besteden aan de huidige situatie van de podiumkunsten, de positie van het toneel in Den Haag en de samenwerking met het Nationale Toneel. Tenslotte licht hij een tipje van de sluier op met betrekking tot het nieuwe seizoen (15/16), waar nu de laatste hand aan wordt gelegd.



Donderdag 21 mei

Wim van Krimpen voormalig directeur van het Gemeentemuseum te Den Haag en de Kunsthal in Rotterdam, presenteert:
'Het ontstaan van het Escher Museum aan het Lange Voorhout in Den Haag'.











Donderdag 18 juni

Frans van den Heuvel en Hein Leversteijn presenteren:
 'De geschiedenis van Haagse winkels'.













gedurende de maanden juli en augustus is er geen HofvijverSalon


Donderdag 17 september

Jan Bruggeman presenteert:
Opkomst en ondergang van de satiricus Jacob Campo Weyerman


Jacob Campo Weyerman (1677-1747) keek de laatste jaren van zijn leven uit op de Hofvijver vanuit zijn cel in de Gevangenpoort. Door het vonnis in 1739 raakte de grootste satiricus van de Republiek niet alleen zijn vrijheid kwijt, maar werd hij ook monddood gemaakt, want alles wat hij nog schreef, werd grondig gecontroleerd.
Wie was deze Weyerman, die met schrijven en schilderen zijn brood verdiende? En welke verbanden bestaan er nog meer tussen Weyerman en de hofstad Den Haag?
In de voordracht zal aandacht besteed worden aan het leven en werk van de auteur, het proces en de relatie tussen Weyerman en Den Haag.

Jan Bruggeman studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden, waar hij afstudeerde op de satirische weekbladen van Jacob Campo Weyerman. Na zijn studie was hij onder meer redacteur van het Verzameld werk van Marten Toonder. Nu staat hij al weer meer dan tien voor de klas op een school voor algemeen voortgezet onderwijs. De interesse voor het werk van Weyerman is nooit verdwenen. Nog altijd bestudeert hij het werk van de satiricus en publiceert hij daarover.



Donderdag 15 oktober


Mr. Hans Slingerland van Bemmelen presenteert:
'KUNST(POLITIEK) in het Derde Rijk

Hans Slingerland van Bemmelen, geboren en getogen in Amsterdam, thans woonachtig in Den Haag, studeerde rechten in Leiden en belandde, na het 'BZ-klasje', als consul generaal op posten als Brussel, Khartoem (Zuid Soedan en Somalië), Buenos Aires, Dakar, New Delhi, Dublin, Koeweit en Karachi.

Van Bemmelen beschrijft de Duitse nationaalsocialistische cultuurpolitiek. ,,Aanvankelijk hadden Duitse kopstukken als Adolf Hitler, Joseph Goebbels en Alfred Rosenberg een open oog voor moderne schilders als expressionisten, kubisten, fauvistenen futuristen. Maar dat veranderde snel na de schaamteloze theorie van Rosenberg en Hitlers uitspraak in 1933, dat bloed en ras weer een bron moesten worden voor de kunst.” Van Bemmelen hekelt ondermeer het ‘Haus der Deutschen Kunst’ in München dat indertijd door Hitler werd geopend.



Donderdag 19 november - bezoek aan de Tweede Kamer

Henk Bakker, Directeur bedrijfsvoering Tweede Kamer, neemt ons mee op een exclusieve rondleiding door de gebouwen.

Wegens veiligheidsvoorzieningen is er slechts voor maximaal 30 personen plaats.

Voor deze bijzondere Salon zal een reserveringssysteem worden ingezet zodat u tijdig kunt boeken.













Vrijdag 18 december

In de decembermaand is er geen HofvijverSalon i.v.m. de HofvijverLezing (in voorbereiding).
Wel willen we nu reeds een tipje van de sluier oplichten; onze gastspreker zal zijn: Bas Heijne!
En de locatie is de schitterende Schutterszaal van het Haags Historisch Museum.

Een gepaste wijze om ons eerste lustrum te vieren!