Archief 2012

- iedere Derde Donderdag van de maand, behalve in juli en augustus
- inloop vanaf 17:00, start inleiding 17:30 uur 
- in een van de zalen van Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag
- toegang: gratis voor Vrienden van de Hofvijver en
  voor Pulchri-leden (op vertoon van geldige Pulchri-pas)
  voor introducés en niet-leden wordt een toegangsprijs van € 5,- gevraagd

- drankjes voor eigen rekening



U wordt al lid van de Vrienden van de Hofvijver vanaf slechts € 25,-
per persoon per jaar


De laatste Salon van 2012:

Donderdag 20 december -  dichteres/auteur Anne Borsboom over haar werk, poëzie in het bijzonder.

Anne schrijft over mensen, over haar relatie met het leven. In haar gedichten memoreert zij al hetgeen er is. In iedere gebeurtenis is een trefwoord om poëzie van te maken en verhalen zijn door haar leven heen geweven. Toen zij in 1995 met een Alzheimerpatiënt werkte, was er alweer een reden om te schrijven.




Eerder in 2012 verschenen
(in chronologische volgorde):




Donderdag 19 januari
In onze eerste Hofvijversalon van dit jaar stond fotograaf Frederick Linck centraal.
Frederick Linck, zelfportret

Frederick werkt in de traditie van de "human interest" fotografie en vertelt met een ouderwetse diapresentatie over mensen die hij overal ontmoet en vooral hoe hij mensen benadert. Hij is gepensioneerd docent fotografie aan o.a. de KABK Den Haag en zijn werk is aangekocht door verschillende Europese musea.




Donderdag 16 februari
‘De moord op de gebroeders De Witt op 20 augustus 1672, een Haags drama’

Jan van Dam en Martin Driessen hielden een duo-presentatie over de dramatische gebeurtenissen op zaterdag 20 augustus 1672. Op die dag werden Johan en Cornelis de Witt vermoord nabij het schavot van het Hof van Holland, schuin tegenover de Gevangenpoort. Cornelis had daar 2 weken gevangen gezeten en de Republiek was inmiddels - in dat rampjaar - in oorlog met Frankrijk, Engeland en een aantal Duitse gebieden. De lynchpartij op beide topregenten noemen we nog steeds een ‘zwarte bladzijde’ in onze vaderlandse geschiedenis.
- Hoe kwam het zover?
- Welke waren de achtergronden?
- Welke rol speelde Willem III, de prins van Oranje?
- Hoe was de stand van zaken in de Republiek?

Donderdag 15 maart
'Rampen' rond de Hofvijver - "What if....."



Lezing door Eelco Dykstra, rampenexpert en crisiscommentator.
Director International Katrina Project Inc. (IKP)
Professor (visiting) of International Emergency Management
The George Washington University

Eelco Dykstra was de afgelopen maanden ondermeer gast bij Pauw en Witteman, Blauw Bloed en in verscheidene programma's van RTL4 .

Vandaag de dag wordt frequent aandacht gevraagd voor de stijgende waterspiegel omdat deze een potentieel gevaar vormt voor ons bestaan. Nederland kent door de eeuwen heen verschillende grote en kleine(re) watersnoodrampen die echter, zodra ze voorbij zijn, al snel in de vergetelheid raken en het leven weer gewoon doorgaat alsof er niets aan de hand is geweest. Om mensen bewust te maken van het watersnoodgevaar heeft het Humanity House van het Rode Kruis in Den Haag op verschillende daken van flatgebouwen in het oude centrum van Den Haag poppen geplaatst. In de Kunsthal van Rotterdam is momenteel de expositie ‘Zoet & Zout, water en de Nederlanders’ te zien. Bezoekers van deze tentoonstelling worden er onder ander op geattendeerd dat watermanagement niet slechts een zaak van regeringen is, maar ons allen aangaat. Eelco Dykstra laat verleden, heden en toekomst versmelten in een speels provocerende en interactieve presentatie over de -al dan niet- geleerde lessen. Hij is een boeiend verteller en neemt u mee in zijn verhaal. In plaats van slachtoffer wordt u redder.......
Hoe zou u reageren, wat zou u doen?


Donderdag 19 april - 'Het verdriet van Eline'

'Jan Paul Bresser versterkt met 'Het verdriet van Eline' de positie van Den Haag op de literaire kaart. Zijn verhalen tekent hij uit met zowel een gevoel voor nostalgie als met het oog op de politieke actualiteit. Er spreekt een hoopvol optimisme uit.' - Recensieweb.nl 


Bresser is sinds 1961 journalist en kunstcriticus en is in de Hofstad mede bekend als samensteller en presentator van De Kersentuin, de culturele talkshow in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag (2003 tot mei 2010) en als columnist in de Haagse Courant (2003 - heden).



Donderdag 24 mei - de Grote Hermancesalon
Het is die dag precies vijf jaar geleden dat HERMANCE SCHAEPMAN overleed, de vrouw die wij als Vrienden van de Hofvijver beschouwen als onze voorgangster aan de Hofvijver.
Tijdens deze bijzondere salon komt Hermance weer tot leven in foto's, video's en herinneringen, gepresenteerd door mensen die haar van nabij gekend hebben.


Donderdag 21 juni - Margreet Hofland over Bernini en Borromini
Margreet Hofland debuteerde in 2001 met de roman Het genie van Rome, een meeslepende roman over het turbulente leven van de Italiaanse schilder Caravaggio en zijn onverwachte band met het heden. In september 2005 volgde haar tweede boek Duizend levens waarin Margreet jongleert met waargebeurde schokkende voorvallen, zoals een brute vadermoord op 11 september 1598 en een geruchtmakende onthoofding op 11 september 1599.
Margreet neemt ons in deze Salon mee naar het verhaal van haar derde boek over Bernini en Borromini, twee kunstenaars die uiterlijk en innerlijk zoveel van elkaar verschillen als maar mogelijk is. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van het Barokke Rome zoals wij dat nu kennen. Het verhaal gaat over hun rivaliteit die haat en moordlust tussen hen veroorzaakt. Als Bernini de opdracht krijgt om de klokkentorens van de Sint Pieter te bouwen, eindigt dit in een ramp die Borromini had kunnen voorkomen. Dan ontstaat een gevaarlijke driehoeksverhouding tussen hen en de aantrekkelijke Costanza Bonarelli, een verbond dat uiteindelijk één van hen het leven zal kosten. De presentatie sluit af met een fragment, voorgelezen door Sonja van Proosdij (bekend van radiojournaal).


In juli en augustus is er geen Hofvijversalon



Donderdag 20 september - Willemien de Vlieger over Isaac Israels in Den Haag

Vijf jaar geleden startte Willemien haar omvangrijke Israels-project. Ze verrichtte veel archiefonderzoek en benaderde musea, kunsthandelaren en verzamelaars met het verzoek hun doeken tijdelijk in bruikleen te geven. Het resultaat mag er zijn: een schitterend 144 pagina’s tellend boek en vijf tentoonstellingslocaties met maar liefst 110 werken waarvan 70 uit particulier bezit. Wellicht de meest spraakmakende Haagse culturele gebeurtenis van deze zomer. (nog te zien t/m 23 september)



Donderdag 18 oktober     - Max de Bok, politiek journalist, over 50 jaar Int'l Perscentrum Nieuwspoort

Al snel na de oprichting niet meer weg te denken uit politiek, bestuurlijk en ambtelijk Den Haag. Binnen de kortste keren bekend van TV. Waarom en hoe kwam Nieuwspoort er? Ontmoetingsplaats voor politici, journalisten, voorlichters, bestuurders. Uitgegroeid tot centrum van het vrije woord, waar het nieuws wordt verspreid. Ook: Nieuwspoort een mythe.
Wat is er veranderd in de vijftig jaar?



foto: Chris van Baarle



Donderdag 15 november - Berry Rutjes:  hoeden aan de Hofvijver

Berry Rutjes Jr. ontwerpt al ruim twintig jaar hoeden voor leden van de Tweede Kamer ter ere van Prinsjesdag, voor leden van het Koninklijk Huis, maar vooral ook voor ‘gewone’ mensen die iets te vieren hebben of die in het dagelijks leven goed en compleet gekleed willen gaan. Zij vertelt over haar ambacht en haar ervaringen over de ‘Hoed’ in het Hofvijverkwartier.